Jan-Jaap Schipper 2

Het is alweer een half jaar geleden maar in de laatste rubriek hadden we Henk Mannes aan het woord. Henk vertelde honderd uit, en aan het einde werd Henk in de gelegenheid gesteld om een DTV-er een vraag te stellen. En zoals een echte tafeltennistrainer betaamt, stelde hij eerste-team-speler Jan-Jaap Schipper de volgende vraag: “Welke trainers heb je gehad en typeer ze eens”. Wij gingen met Japie in gesprek.

Weet je nog hou oud je was toen je begon met tafeltennis?
Ik was negen. Dat was in 1999, het mooie en laatste kampioensjaar van Feyenoord.

Bij wie begon jij toen?
Volgens mij bij Erik Merkus uit Soest. Ik kan me daar helemaal niks meer van herinneren. Ik heb hem later ook nooit weer gezien. Volgens mij heb ik in die periode ook nog training gehad van Karina Schrijver, maar ook daar weet ik heel weinig van. Mijn eerste echte trainer was of Stephan Hakkers of Henk Mannes, één van de twee. Stephan heb ik niet zo heel lang gehad als trainer. Ook dat is echt te lang geleden.

Henk Mannes, typeer hem eens.
Ik denk dat het één van de beste coaches is die je kunt hebben. Voor hem ga je door het vuur als hij aan de kant zit. Ik weet niet of hij technisch ook altijd een even goede trainer was, maar hij kon je wel enthousiasmeren. Op de training was hij ook altijd bloedfanatiek. Interval met Henk, ik weet het nog goed, hij maar rammen, rammen, rammen en ik maar ballen vissen. Maar ik vond hem als trainer destijds heel prettig, en zeker als coach als hij aan de kant zat.

Hoe lang heb je training van Henk gehad?
Ik denk vanaf 2001 tot 2007 ofzo. Het laatste jaar dat ik bij DTV zat was Huub Smit trainer en Marc Noorda. Maar Henk zal mij vijf, zes jaar lang training hebben gegeven.

Was hij ook degene die jou met noppen heeft laten spelen?
Ja. Eerst liet hij me verdedigen zonder noppen en later met noppen.

Weet je ook waarom hij die keuze heeft gemaakt?
Als hij iemand liet verdedigen dan begon diegene altijd zonder noppen om het goed te leren. Want anders ga je teveel direct op de noppen teren, en leer je de techniek minder. Volgens mij was dat de reden. En toen al vrij snel noppen.

Heb je ook enig idee waarom jij verdediger bent geworden?
Ik stond altijd al een stuk achter de tafel. Ik gaf altijd al hoge ballen. Het was een stuk efficiënter om te gaan verdedigen dan om die hoge ballen te blijven spelen. En volgens mij had Henk daar een obsessie voor, want op een gegeven moment speelde iedereen met noppen.

En vijf jaar alleen maar Henk of kwamen er ook andere trainers tussendoor?
Hmm, misschien al afdelingstraining onder Marcel Kraa in Deventer. En af en toe eens een training van Anne Vlieg. Anne had een schat aan ervaring en was technisch natuurlijk heel erg onderlegd. Hij heeft genoeg verdedigers onder zich gehad, dus hij weet wel hoe hij verdedigers aan moet pakken. Maar qua oefeningen had hij altijd hele simpele oefeningen. Gewoon alleen maar diagonaal. Zeker in de voorbereiding op de competitie is dat wel prettig. Maar ik heb nooit structureel elke week training van hem gehad.

En Kraa?
Ik heb dus in mijn eerste DTV-tijd training van hem gehad in Deventer en later nog drie-en-een-half-jaar bij Smash’70 als trainer en als teamgenoot. In het begin was dat heel erg wennen. Marcel is niet zo aanwezig tijdens de training. Hij laat heel veel aan de spelers zelf over. Maar na een tijdje vond ik het heel erg prettig om onder hem te trainen.

Wat maakte dat zo prettig?
De dingen die hij zegt, die kloppen wel precies. Technisch weet hij precies waar de punten zitten waar hij op moet letten. Doordat hij de spelers veel de oefeningen laat bedenken, moet je steeds nadenken. En als hij je bezig zag, dan vroeg hij ook vaak waarom je nou die oefening speelde. Hij liet je wel nadenken over het spelletje. En Henk zat er juist veel meer bovenop. Die zei soms na elke slag wel iets als ‘uitstappen’ of ‘diep zitten’. En Kraa zei soms een hele training maar één keer wat.

Wie volgde Henk Mannes op bij DTV?
Marc Noorda één keer per week en Huub Smit één keer per week. Huub Smit werkte bij de gemeente in Dalfsen en na zijn werk bleef hij om training te geven. Maar hij voelde niet echt de groep goed aan. Hij is bloedfanatiek. Met zijn kinderen ging hij in die tijd om 07.00 uur trainen voordat zijn jongens naar school moesten.

Maar was dat dan juist niet een hele goede opvolger van Henk Mannes? Henk zat er natuurlijk ook bovenop.
Maar Henk kon wel de groep aanvoelen. Huub had op dat moment een groep die niet bijzonder gemotiveerd was. Dat kan. Maar hij bleef maar star zijn eigen ding doen zoals een half uur een warming-up met halve fitness-oefeningen, terwijl wij gewoon lekker wilde trainen. Dat klikte niet helemaal goed, dus dat was niet raar dat dat met een jaar bekeken was.

En deed hij de groep samen met Marc Noorda?
Nee, allebei een avond in de week. Ik weet niet of ze veel contact hadden.

Kun je Marc ook typeren?
Iets minder opvallend dan Huub. Maar Marc vond ik ook wel prettig. Hij was iets rustiger, maar niet zo rustig als Marcel. Hij was meer aanwezig. Als coach was hij ook altijd prettig. Met toernooien ging hij ook altijd mee. Altijd rustig aan de kant. Een paar tips maar, niet een heel verhaal van een half uur.

En na Marc?
Toen ben ik naar Smash gegaan en heb ik onder Kraa getraind. Dat was het ook. Ik heb nog een jaartje onder Titus getraind in Zwolle bij één of andere steunpunt- of afdelingstraining als sparringspartner. En Titus vind ik ook heel prettig. Technisch is hij ook heel goed onderlegd, en hij heeft ook altijd tijd voor een geintje. Daar kun je wel mee lachen.

Zijn er nog trainers onder wie je nog een keer graag wil trainen?
Nee, ik kan niet zo een trainer noemen.

Wil je de besproken trainers nog typeren als zijnde een dier, een voorwerp, of kun je ze een bijnaam geven?
Nee.

Dan Japie, de volgende keer. Voor welke DTV-er heb jij een specifieke vraag?
Eigenlijk ben ik heel benieuwd of Cor Verheul nog een goede mop weet.

Cor is al geweest. Oef, ik was even bang dat we nog een mop van Cor moesten plaatsen.
Dan zou ik graag van Jouke Mentjox willen weten wat er door hem heen gaat als het 10-10 in de vijfde game staat. Arnaud van der Sluis heeft wel eens tegen me gezegd over Jouke: “Die jongen heeft toch geen uitstraling.” Toen dacht ik nog: “Dan kun je maar beter géén uitstraling hebben…”

Jan Jaap Schipper

2 reacties op “Jan-Jaap Schipper

  1. Reageren Eurtien jul 25, 2013 20:52

    Allememaggies..Ik zit ff te googelen en zie daar zo mijn naam langs komen op de DTV site. Dat je toen nog interviews gaf Japie, haha..op 10-10 in de 5e game het hoofd koel houden is knap..Mooi dat die uitspraak indruk op je heeft gemaakt, haha! Groeten!

  2. Reageren Jan Ringenier jul 30, 2013 15:16

    Leuk verhaal. Ik kan me ook nog goed herinneren dat Jan-Jaap met Henk Mannes de jeugdtoernooien in de (toen nog) Regio Zwolle afliep. Natuurlijk omdat Jan-Jaap en (mijn zoon) Ton elkaar vaak tegenkwamen op die toernooien en vaak in de halve finale of finale. Dat waren mooie tijden.

Reageren