Ed Woerlee

In de vorige “De hemd van het lijf van” vroeg Jessica van der Lei zich af hoe Ed Woerlee het ervaart om zowel lid te zijn van DTV als van Tafeltennis Zwolle en hoe dit zo is gekomen. Dat was een mooie aanleiding om na de laatste competitiewedstrijd bij Ed aan tafel te schuiven en onder het genot van een appelsap en een chocolademelk hier eens over in gesprek te gaan.

Nou Ed, steek maar van wal: jij speelt zowel bij Tafeltennis Zwolle als bij DTV. Hoe is dat bij jou zo gekomen?
Ik heb een keer proef gespeeld bij Zwolle, bij wat toen Be Quick was. Maar die avond hadden ze ledenvergadering. Ze hadden eigenlijk heel weinig aandacht voor mij. En ik vond het absoluut niet gezellig. Dus toen heb ik in het telefoonboek gekeken: Dalfsen, Heino, Hoonhorst, Hattem. Dalfsen stond bovenaan. Toen belde ik Alie en die was zo aardig en correct en enthousiast dat ik dacht “nou, dat wordt Dalfsen”.

Leuk! Hoe lang speel je nu hier?
Tien jaar.

Daarnaast ben je ook bij Tafeltennis Zwolle gaan spelen. Uiteindelijk viel het toch nog wel mee?
Ja, want het is beregezellig. Als iets gezellig is, is het die bruine kroeg van Zwolle wel! Ik wil gewoon veel sporten. Ik deed het eigenlijk om af te vallen, maar sinds ik die kroeg van Zwolle ken, word ik alleen maar dikker. Ik train daar ook. Ton Harbrink geeft de trainingen en ik heb ook een keer van Hans Speek training gekregen. Dat is fantastisch. Dat zijn echt goede trainingen, net als de trainingen die Marc Noorda hier geeft.

Kun je DTV in vijf woorden omschrijven?
Beregezellig, geweldig gebouw, en Alie Ekkelenkamp.

En als je Tafeltennis Zwolle in vijf woorden moet omschrijven?
Oergezellig, heel veel leden en zomers doorspelen. Dat laatste vind ik ook erg belangrijk. Ik kan twee keer per week in de zomer tafeltennissen. Dat vind ik super. Maar ik blijf hier competitie spelen. Ze hebben me al een paar keer gevraagd maar dan zeg ik: “Uitgesloten, ik blijf in Dalfsen spelen.”

Ze proberen je wel weg te kapen. Zo zijn ze dan ook wel weer, hè?
Ja, maar ze hebben spelers genoeg daar. Dan gaan er opeens weer drie jeugdleden naar de senioren en dan moeten hun eigen spelers zakken.

Kunnen ze het een beetje accepteren dat jij hier speelt?
Ik moet niet in het shirt van Zwolle hier naar toe komen of andersom. Dan krijg je het oerstammen-effect: Als er een wedstrijd is van Zwolle tegen DTV en ik kom binnen met een DTV-shirt, dan zeggen ze van “rot op met dat lelijke shirt!”. Ik vind dat stammetjesgedoe wel komisch. Ik kom uit Amsterdam en denk dan “Waar hebben ze het over?”.

Je sport dus graag. Wat doe je nog meer behalve tafeltennis?
Ik heb vroeger veel gevolleybald, getennist en gevoetbald. Maar ik heb ook windsurfen gedaan en daar heb ik een zware blessure opgelopen aan de knie. Tegenwoordig zijn we gek op skiën. Ik ben een keer in een jaar vier keer op wintersport geweest, drie keer in de winter en één keer in de zomer. Komende winter gaan we naar Oostenrijk. Skiën is mijn sport.

Ook op de zwarte piste? Ben je dan niet bang voor ongelukken?
Ja, zeker ook op de zwarte. Ondanks dat ik met windsurfen mijn kniebanden had gescheurd, kruisbanden had verrekt, en mijn knie er eigenlijk uit lag, gaat het skiën perfect.

En naast de sport. Hoe vul jij je dagen?
Ik werk nog 36 uur per week. Ik mag nog 14 maanden en dan ben ik 65. Ik werk bij Beaphar Raalte als productontwikkelaar van dierenvoeding, verzorgingsmiddelen voor alle huisdieren, reptielen en paarden.

Ed Woerlee

Dus als ik een speciale smaak voer voor mijn kat zou willen, dan kan ik dat bij jou aangeven?
Ja, maar voor de hond en kat maken wij alleen diëten. Maar voor vogels, vissen en allerlei soorten knaagdieren maken we alles.

Mijn kat vindt de toetjes van Mona heel erg lekker. Kun je dat ook in het voer verwerken?
We hebben nu iets in Duitsland gemaakt, dat zijn kaaskogels, kaaskugeln. Die zijn echt verschrikkelijk lekker voor katten! Dat is een verwennertje.

Kijk je uit naar je pensioen of zie je er tegen op?
Ik wil graag een eigen bedrijfje gaan beginnen. Medische gegevens over voeding van het Internet bundelen en dan verkopen. Dat heb ik al een beetje gedaan en dat was redelijk succesvol. Mijn vrouw en ik willen daar zo’n twee dagen per week aan besteden. Wij stoppen straks gelijktijdig met werken.

Je bent getrouwd. Hebben jullie ook kinderen?
Ja, wij zijn 41 jaar getrouwd en hebben twee zonen. De oudste is assistent-verkeersleider in Rotterdam, een leuke interessante baan. Mijn jongste zoon verkoopt elektronica bij de Mediamarkt in Almere. En mijn vrouw verkoopt damesmode bij Van Toor Fashion in Bussum.

Nou Ed, volgens mij kan ik een mooi clubblad vullen.
Weet je waar ik vandaan kom? Uit Amsterdam!

Ja, dat zei je al. Dat moet erin, hè. Dat vinden Amsterdammers altijd belangrijk.
Nou, dat niet echt, maar dat triggert hier in de omgeving altijd.

Ja, sommige mensen hier…laat ze het niet horen…
Dat klopt. Ik had daar nog één leuk verhaaltje over. Ik woonde op de hoek van de onbekende gracht.

En welke gracht is dat?
Ja precies, die kennen de meeste Amsterdammers niet. Die zeggen “Neem je zuster in de maling, nooit van gehoord, bestaat niet!”. Maar het is een heel klein stukje gracht aan de achterkant van theater Carré. En dat heet “de onbekende gracht”. En die is dus ook onbekend. Driehonderd jaar geleden heeft iemand die naam bedacht, en terecht.

Ed, dank je wel dat je dit allemaal met de leden wil delen. Wie mag de volgende keer in “De hemd van het lijf van…”, en wat zou je van diegene willen weten?
Is Ben al geweest?

Nee, jij bent na Jessica de tweede.
Nou, Ben van de Wetering is vanaf het begin bij de vereniging. Hij heeft ook meegedaan aan een geslaagde poging aan het Guiness Book of Records “lang tafeltennis volhouden”.

Wat zou je van hem willen weten?
Nou, ik weet van Ben al veel natuurlijk.

Moet je nagaan. En dan mag je nog een vraag verzinnen waarvan je denkt, “Dat zou ik nou nog wel van Ben willen weten”!
Maar ik weet eigenlijk alles al wel van hem. Het lijkt me gewoon een interessant figuur om te interviewen omdat hij zo’n geschiedenis met de vereniging heeft. Hij is eigenlijk samen met Alie één van de gezichten van de vereniging. Hij staat ook veel op de foto’s hier in de kantine en hij is tenslotte wedstrijdsecretaris.

Maar het is niet zo dat als je thuis bent met je vrouw en dat je het over Ben hebt, dat je denkt “Goh, hoe zou Ben dat nu vinden?”
Wat ik wel weet is dat hij een hond heeft waar hij stapelgek op is, een bokser.

Wil je dan misschien iets weten over de hond van Ben?
Nee, daar weet ik ook al alles van. En hij heeft een baan met onregelmatige werktijden. Hij moet ’s ochtends om vier uur opstaan door de week

Haha, volgens mij kan ik het interview met Ben net zo goed met jou houden!

Ed Woerlee (2)

Reageren