Nachtelijke Houdini-act van strijdende DTV-heren

De heren van DTV’84 hebben hun laatste wedstrijd van de reguliere voorjaarscompetitie afgesloten met een gelijkspel. In Twello werd tegen TRIAS 1 om half twee ’s nachts de punten gedeeld. Dit resultaat betekende het behalen van de promotiepoule waarin om het kampioenschap naar de landelijke divisie gestreden gaat worden. Het werd een ware thriller en DTV’84 wist middels een zeldzame Houdini-act te ontsnappen aan het spelen in de degradatiepoule.

Een 5-5 gelijkspel was nodig om degradatietafeltennis in Dalfsen te voorkomen. Vorig seizoen leden de Dalfsenaren nog een smadelijke 8-2 nederlaag in Twello. DTV’84 was gewaarschuwd. De benodigde vijf punten zouden zeker niet vanzelf komen. De avond begon bijzonder teleurstellend. Barteld van Oenen begon aan zijn eerste wedstrijd en bij ‘Batse’ ging het deze avond erg moeizaam. Tegenstander Bart van der Zanden sloeg heel veel raak en de kale nestor raakte geen knikker. In drie games werd Batse zijn eerste nederlaag van deze competitie toegebracht. Vervolgens stond Jan-Jaap Schipper tegenover Rik de Boer. De games gingen om en om en ‘Japie’ bereikte in de beslissende 5e game een 6-0 voorsprong. Echter, De Boer wist van geen opgeven en zegevierde met 11-9.

Vervolgens was het de beurt aan Yoran Tonnema. Er werd rekening gehouden met niets, maar zowaar wist Yoran zijn tegenstander Roy van Bedaf in vijf games te verslaan. Een opsteker want in het dubbel kon de stand gelijk worden getrokken. Maar dit gebeurde niet. Japie en Batse moesten na een 8-4 voorsprong in de 5e game weer de winst uit handen geven. Na het teleurstellende dubbel moest Batse opnieuw aan de bak. Nu tegen Rik de Boer, de angstgegner. Vorig jaar al kansloos verloren, nu de gehele wedstrijd aanhaken maar ook dit jaar geen positief resultaat voor Batse. Een 12-10 nederlaag in de 5e game zorgde voor bedenkelijke gezichten aan DTV-zijde. Ook Yoran was de weg kwijt en kon geen potten breken tegen Van der Zanden. DTV’84 stond inmiddels met 5-1 achter en de vooraf gewenste vijf punten leek een schier onmogelijke opgave.

De ommekeer kwam in partij 7. Jan-Jaap Schipper wist de rug te rechten en behaalde een overtuigende 3-0 winst op Van Bedaf. Dit gaf weer wat vertrouwen en Yoran beloofde vrij-uit te gaan spelen. Yoran kwam zijn belofte na en wist het steeds hitsiger wordende publiek de mond te snoeren door in vier games Rik de Boer opzij te zetten. Zijn galmende “joaweh” had duidelijk invloed op publiek en tegenstander. Nu was het Yoran’s taak om op een Jomanda-achtige wijze Batse toe te spreken voor zijn laatste partij. Batse zat duidelijk in een dip en was bijzonder slecht te spreken over de zaalomstandigheden, in het bijzonder de vloer die naar zijn zeggen zo stroef was als grof schuurpapier. De twintigers Jan-Jaap en Yoran wisten de veteraan er door heen te trekken en een zware overwinning in vijf games was de beloning.

Met een 5-4 achterstand op het bord was de laatste partij beslissend voor het spelen in de promotie- of degradatiepoule. Jan-Jaap Schipper moest het gaan doen tegen Van der Zanden, maar dat het geen eenvoudige opgave zou worden was al wel duidelijk. Beide spelers gingen “all the way” en een beslissende vijfde game was nodig. Jan-Jaap begon slordig ondanks de opdracht om vooral scherp te zijn bij de eerste punten. Het publiek in Twello liet zich luidruchtig horen en Jan-Jaap zag zijn achterstand oplopen tot 7-1. Vanuit een kansloze uitgangspositie verliet Jan-Jaap zijn verdedigende stelling en trok ten aanval. Deze omschakeling zorgde voor vier punten op rij waardoor Jan-Jaap weer in de wedstrijd kwam. Toen ‘Japie’ na twee fantastische rally’s de stand gelijk trok, was Van der Zanden de wanhoop nabij. Aan alles was te zien dat Jan-Jaap zich niet meer bij de veter liet nemen, ondanks dat het Twelloose publiek Van der Zanden op alle mogelijke manieren probeerde op te peppen. Van der Zanden forceerde vervolgens en sloeg een paar cruciale fouten. De laatste wedstrijd van de avond werd gewonnen door Jan-Jaap met 11-8 in de 5e game. Yoran gooide telblok en –tafel in de lucht, Batse brak door de omheining en Jan-Jaap lag uitgeteld op de grond. Een euforische stemming overheerste bij de Dalfsenaren die zich terug hadden geknokt van een 5-1 achterstand. De felbegeerde 5-5 kon op het scoreformulier worden ingevuld. Dit resultaat betekende het behalen van de promotiepoule.

DTV’84 lag bijna de gehele avond vast aan de ketting bij Trias. maar met deze Houdini-act had niemand rekening gehouden. Een bijzondere teamprestatie waarbij kopman Van Oenen maar één potje wist te winnen en Jan-Jaap en Yoran ieders twee. Dit was voldoende argumentatie voor de stelling dat een kapsalon vooraf een betere voorbereiding is dan de twee krentenbollen die Van Oenen tot zich had genomen. Eind goed, al goed met deze 5-en-een-half uur durende wedstrijd waarbij de heren van DTV’84 een compliment verdienen voor hun veerkracht en strijdlust.

team1

Reageren